Pages

Friday, November 23, 2012

Kengsom Ikan Merah ( Asam Pedas Thai )

Salam 1 Malaysia.... Tetiba je tekak ni teringin nak makan makanan ala thai... Cuba search kat internet dan terjumpalah resepi kengsom (Asam Pedas Thai). Tapi aku suka suki ubah sikit resepi mengikut citarasa sendiri.

Rasanya masam masam pedas... sedappp... Cubalah resepi dibawah  ni :





bahan bahanya :

1/2 kg ikan merah (boleh guna ikan lain)
5 ulas Bawang putih
5 biji bawang kecil / merah
1 biji bawang besar
1/2 sudu Belacan
Daun Kesum
10 biji lada kecil (mengikut citarasa sendiri)
1 biji Lada Besar
1 Biji Tomato
1/2 biji Timun
Bendi
5 biji Limau kasturi (Ambil airnya)

Cara Penyediaanya :

1. Kisar Bawang Putih, Bawang Merah, Lada Kecil, Belacan.
2. Masukkan bahan kisar dalam periuk dan renes sehingga bahan kisar masak.
3. Masukkan ikan, daun kesum, Lada Besar, Tomato, Timun dan bendi.
4. Perasakan dangan garam dan serbuk perasa
5. Reneh sehingga semuanya Masak.
6. Masukkan perahan air limau dan sedia untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment