Pages

Saturday, May 19, 2012

Brokoli

Brokoli adalah sayur kegemaran aku.. mungkin sebab brokoli merupakan sayur pertama yang aku cuba untuk mengubah tabiat pemakanan aku dari tidak memakan sayauran kepada seorang yang menggemari sayur sayuran. Pada mulanya aku bimbang untuk memakan brokoli kerana aku membanyangkan brokoli ini pahit.. Aku sangat takut pada rasa pahit. Namun bila kali pertama mencubanya saya telah terpikat dan brokoli telah menjadi sayur kegemakan ku... kata orang brokoli bayak khasiatnya.. mari kita selongkar..


 Khasiat Brokoli


Brokoli atau nama saintifiknya Brassica Oleracea merupakan sayauran yang terdiri daripada golongan kobis / brassicaceae. Brokoli mengandungi kandungan vitamin A / karotenoid, vitamin E, Asid Folat & Vitamin C. Vitamin A pada brokoli mengandungi anti oksidan yang dimiliki oleh vitamin c yang dapat melambatkan proses penuaan pada kulit. Serat yang tinggi dalam brokoli dapat mengatasi masalah sembelit, gastrik dan masalah pencernaan. Kandungan nutrien dalam brokoli dapat mencegah kita daripada kaser usus, kanser prostat, kanser paru paru dan lain lain lagi. Brokoli juga dapat mencegah heart deases.

Cara Penyediaan Brokoli


Selain dinikmati secara mentah, mengukus adalah cara terbaik untuk menikmati brokoli kerana merebus akan menghilangkan 50% kandungan nutrien dan vitamin dalam brokoli. Memasak brokoli mestilah tidak melebihi 5 minit supaya kandungan nutrien di dalam brokoli tidak hilang.. Ikuti cara saya menikmati brokoli...


Brokoli Goreng Dengan UdangBahan Bahannya :

Brokoli
1 biji bawang besar
3 ulas bawang puti
lada besar
10 ekor udang
1 sudu sos tiram
Garam & serbuk perasa
sediit minya untuk menumis
** Boleh ditambah dengan lobak merah untuk nampak lebih meriah.

Cara Penyediaanya :


  • Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar dan lada besar hingga layu.
  • Masukkan udang dan biar sehingga udang masak
  • Masukkan brokoli, garam dan sebuk perasa dan sedikit air.
  • Kacau seketika dan tutup kuali selama 3 minit bagi memastikan brokoli masak

Siap untuk dihidangkan...


No comments:

Post a Comment