Pages

Thursday, May 3, 2012

Ikan Kerapu Tiga Rasa / Sweet Sour

Salam perkenalan kepada yang baru sahaja menjengah ke blog yang tak berapa menarik ni. Maklumlah baru setahun jangung dalam bidang penulisan blog nie. Masih tidak pandai mangatur bait bait perkataan...  Diharap ada yang sudi memberi komen komen yang positif bagi menambah baik blok saya ini...

Pada kali ini saya ingin berkongsi resepi pula. Sudah banyak rasanya bercerita tentang bunga Orkid.. Tiba tiba tekak nie rasa teringin nak makan ikan Siakap Sweet Sour hasil air tangan sendiri... Mari kita lihat senarai bahan bahan untuk menu kali ini..

IKAN KERAPU SWEET SOUR / TIGA RASA


Bahan Bahan :

1 ekor Ikan Siakap (di siang dan digaul dengan garam dan kunyit)
1/2 biji Timun (dipotong dadu)
1 biji Tomato (dipotong dadu)
Nenas (dipotong dadu)
1 biji Bawang Besar (dipotong dadu)
5 ulas Bawang Putih (diketuk)
2 biji Lada Besar
7 biji Cili Padi
5 sudu besar Sos Chili KIMBALL
2 sudu besar Sos Chili Thai
1 sudu besar Sos Tiram
Minyak Masak
Garam
Gula
Sebuk perasa
sedikit air

Cara Penyediaanya :


  1. Panaskan Kuali dan goreng ikan siakap dengan menggunakan minyak yang banyak. goreng sehingga garing dengan suhu yang tinggi dan ketepikan.
  2. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili padi hingga naik bau dan masukkan sos chili, sos chili thai dan sos tiram. 
  3. Masukkan sedikit air (1cawan). Kemudian masukkan semua bahan yang di potong dadu. masukkan garam, gula dan serbuk perasa. 
  4. Masak selama 3 hingga 5 minit.
  5. Curahkan di atas ikan yang telah digoreng. Siap untuk dihidang dan dinikmati. 






********************** SELAMAT MENCUBA *********************

No comments:

Post a Comment