Salam 1 Malaysia. Kali ini nak masukkan resepi Udang Goreng Butter / Butter Prawn untuk dikongsi bersama. Resepi ni tak pernah dicuba sebelum ni. 1 time tau. Alhamdulilah jadi la juga walau tak sempurna macam kat kedai..
Bahan bahan :
1/2 kg Udang
Lada sulah
1/2 sudu besar sebuk perasa cukup rasa Maggi
50 gm Butter / Majerin
2 Ulas bawang putih - diketuk
5 sudu besar susu cair
1/2 cawan minyak
Gula dan Garam
Cara penyediaanya :
1. Perap udang dengan serbuk perasa, lada sulah sedikit garam dan gula selama 15 minit.
2. Goreng udang dan ketepikan
3. Kacau telur dangan susu cair dan gula. Gula perlu di isi secukupnya bagi mengimbangi rasa masin dari butter / majerin yang digunakan.
4. Panaskan minyak minyak dan masukkan butter / majerin. kemudian masukkan bwg putih daun kari dan telur.
5. Kacau dengan cepat. Goreng sehingga keperangan.
6. Angkat dan tapiskan minyak.
7. Tabur di atas udang dan sedia di hidang.
No comments:
Post a Comment